loading

Korisne informacije

Korisne informacije

Putni dokumenti

Za ulazak u republiku Hrvatsku potrebna je putovnica, za građane EU dovoljna je i osobna iskaznica. Djeca moraju također posjedovati valjanu putovnicu za prelazak granice. Strani posjetitelji inače ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku – za provjeru tih informacija pogledajte web stranice Ministarstva vanjskih poslova (www.mvp.hr). Ako ipak trebate vizu, molimo Vas da kontaktirate Hrvatsku ambasadu u Vašoj zemlji.

Medicinska služba

Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima. Strani turisti koji su obvezno osigurani u državama s kojima Hrvatska ima ugovor o socijalnome osiguranju za vrijeme privatnog boravka u Republici Hrvatskoj ne plaćaju usluge hitne zdravstvene zaštite, pod uvjetom da imaju ugovorom predviđene potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu. Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor ili s kojima ugovorom nije predviđeno korištenje zdravstvene zaštite, sve troškove zdravstvene zaštite snose same.

Veterinarska služba:

Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti. Za više informacija, molimo vas informirajte se na licu mesta ili putem interneta.

Blagdani i neradni dani:

1 siječnja - Nova godina, 6. siječnja - Sv. tri kralja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja - Praznik rada, Tijelovo, 22. lipnja - Dan antifašističke borbe, 25. lipnja - Dan državnosti, 5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza - Velika Gospa, 8. listopada - Dan neovisnosti, 1. studenoga - Svi sveti, 25. i 26. prosinca - božićni blagdani

Radno vrijeme trgovina i javnih službi:

Većina trgovina radnim je danom otvorena od 7 do 21 sat, nedjeljom do 13 sati. Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka. Poštanski uredi radnim danom otvoreni su od 8 do 21 sat; u manjim mjestima od 8 do 14 sati.

*Podaci su orijentacioni, točno radno vrijeme provjerite na licu mjesta.

 

Hrvatska valuta: Kuna (1 Eur= aprox. 7 kn)

Električni napon gradske mreže: 220 V; frekvencija: 50 Hz

Voda: Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.

Važniji telefonski brojevi:

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: + 385

Hitna pomoć: 194

Vatrogasci: 193

Policija: 192

Pomoć na cesti: 1987

Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje: 9155

Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520

Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija