loading

Istra, Labin

Opis destinacije

Labin se nalazi na jugoistoku Istre, u blizini obližnjeg ljetovališta - Rapca, sa kojim predstavlja svojevrsnu cjelinu.

Mjesto se sastoji od dva dijela, zanimljivog starog srednjevjekovnog grada na uzvisini i novog naselja u podnožju. Sa najvišeg dijela u gradu, gradske Fortice, pruža se nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev, Rabac, otok Cres i okolicu Labina.

Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a znači "grad na brdu".

Albona se prvi put spominje 285. Godine n.e.. Za rimske vladavine grad dobiva na značaju i postaje općinom. Iz tog razdoblja sačuvan je kameni reljef iz 3 st. n. e. s natpisom «RES PUBLICA ALBONESIUM».

Svakako se preporučuje posjet Narodnom muzeju sa minijaturnim rudnikom u podzemlju muzeja,smještenom u očuvanoj srednjovjekovnoj Palači Battiala-Lazzarini.

Ljubiteljima umjetnosti će zasigurno biti zanmljiv park skulptura - Forma viva na otvorenom sa preko 70 radova, čiji se broj svake godine povećava novim radovima.

Stari grad Labin, meka je za umjetnike. Te se tu nalaze brojni umjetnički ateljei i galerije. Tijekom ljeta ovdije se organiziraju brojni događaji: Dan sv. Petra (Petrova); Dani grada Labina, praćeni bogatim kulturno umjetničkim programom; te kazališne predstave, jazz / klasični / pop-rock koncerti i dr..

U gradu radi nekoliko kafića , pizzeria i restorana koji nude tradicionalnu istarsku kuhinju. Tijekom cijele godine, jednom mjesečno u novom naselju u podnožju, odvija se Labinski Sajam. Interesantno za posjetiti.

Labin se nalazi samo 15 min vožnje od predivnih šljunčanih plaža u Rapcu, te nudi odličnu kombinaciju ljetovanja sa daškom povijesti.

Apartmani koje nudimo u privatnom smještaju, nalaze se kako u staroj jezgri, tako i u ruralnom dijelu Labina. Provjerite našu ponudu.

Pogledajte smještaj

Accommodation objects

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija